چکیده مقاله
در دهه های گذشته شواهد بهدستآمده در مورد مجموعه اختلالات اسکيزوفرنی، نشان ميدهند که اسکيزوفرنی با نقايص قابل توجهی در عملکردهای ادراکی و شناختی (بهخصوص نقصهايی در دقت و حافظه عملکردی) همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد حافظه کوتاهمدت و ابعاد مختلف آن در بيماران اسکيزوفرن و مقايسه با افراد عادی انجام گرفت.
روش: افراد مورد مطالعه 30 بيمار مرد با تشخيص اسکيزوفرنی بستری در بخش روانپزشکی شهرستان شاهرود بودند که به شيوه در دسترس انتخاب شدند. عملکرد حافظه کوتاهمدت آنها با استفاده از مقياس تجديدنظرشده حافظه وکسلر ( III - WMS ) مورد ارزيابی قرار گرفت و با 30 مرد عادی که بهشيوه تصادفی انتخاب شده بودند، مقايسه شد.
يافتهها: تحليل واريانس چندمتغيره با کنترل سن و تحصيلات نشان داد که بين عملکرد حافظه کوتاه مدت بيماران اسکيزوفرن و افراد عادی در 4 خردهمقياس حافظه وکسلر از جمله جهتيابی، کنترل ذهنی، تکرار ارقام و حافظه بينايی تفاوتهای معنيداری وجود دارد.
نتيجهگيری: بيماران اسکيزوفرن در حافظه و مفهومسازی ضعيفتر از افراد عادی عمل ميکنند که اين الگو با فرضيه آسيب در قشر پيشانی- گيجگاهی هماهنگی دارد. توانبخشی شناختی يکی از ضروريات مداخلات درمانهای روانشناختی در بيماران اسکيزوفرن است.